Viktigt att veta om smslån

Idag finns det en lång lista med olika typer av lån. Smslån är ett alternativ, men vad är det egentligen? Det är viktigt att du som ansöker om lån förstår dig på vad de olika alternativen innebär. Skulle du stöta på begreppet smslån är det bra om du först lär dig lite om vad det är och hur denna lånetypen fungerar innan du ansöker om ett lån.

Ett smslån kännetecknas av bland annat en snabb utbetalning och en väldigt snabb ansökningsprocess. Många gånger kan du få pengarna insatta samma dag som du gör en ansökan. Kraven för lånet kan dock variera mellan olika långivare.

En annan sak som gäller för smslån.io är att återbetalningstiden ofta är mycket kortare jämfört med andra lån. Du kan behöva betala tillbaka hela summan plus ränta inom 30 eller 60 dagar. Räntan för dessa lånen är dessutom rätt hög och det är nästan omöjligt att hitta ett som inte är en högkostnadskredit.

Vid ansökan av många lån måste du berätta vad du kommer använda pengarna till. Detta behöver du inte göra när du ansöker om ett smslån. Du kan många gånger ange “konsumtion” som användning. Då kan du sedan använda pengarna till i stort sett vad du vill.

Kännetecken för smslån:

• Det är ett lån utan någon säkerhet
• Beloppet är vanligtvis mindre jämfört med andra lån
• Snabb utbetalning, handläggning och ansökan
• Kraven på dig som låntagare är låga
• Löptiderna är korta, alltså tidsperioden från att du tecknar lånet till att det ska vara helt återbetalt
• Smslån erbjuds ofta utan UC
• Du kan många gånger bli beviljad ett smslån trots att du har en betalningsanmärkning
• Avgifterna och räntorna är högre jämfört med vad de är hos andra lån

Smslån utan UC
Smslån finns i flera alternativ och ett av favoriterna för många personer är att du kan ansöka om smslån utan UC. För låntagare kan det vara rätt fördelaktigt att ansöka om smslån utan UC. Det hjälper dig nämligen undvika att din kreditvärdighet blir sämre. Kreditvärdigheten hos UC kan nämligen påverka dina chanser att ansöka om större lån, till exempel ett bolån.

Var kommer namnet smslån ifrån?
Det var under 2000-talet som smslån först dök upp här i Sverige. Då fungerade det genom att du kunde skicka sms till en långivare och på så sätt ansöka om ett lån. Redan på den tiden var det möjligt att få pengarna insatta på bankkontot samma dag. Eftersom allting gick att sköta via sms fick lånet namnet smslån.

Det blev sedan en vanesak att fortsätta kalla den här typen av lån för smslån trots att man idag sällan ansöker via sms. Dock finns det fortfarande ett fåtal långivare som erbjuder sina kunder att sköta ansökan genom sms, men detta ser ut att försvinna helt och hållet framöver.